Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Chihuahua

 

Chihuahua 1Chihuahua on maailman pienin koirarotu. Sen säkäkorkeus on noin 15–23 cm ja paino 0,5–3,0 kg. Chihuahua ei saa näyttelyissä painaa enempää kuin 3 kg.Rodusta on olemassa kaksi muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua. Kaikki värit ovat sallittuja, paitsi merle. Vuonna 2008 pitkäkarvaisia chihuahuoja rekisteröitiin Suomessa 598 (24. suosituin rotu) ja lyhytkarvaisia 779 (14. suosituin).Chihuahua on ollut muodikas koirarotu, minkä vuoksi rotua on kasvatettu paljon myös niin sanotuissa "pentutehtaissa".

Ulkonäkö

Chihuahualla on monia rodunomaisia tuntomerkkejä, joista tärkeimpiä ovat omenanmuotoinen kallo ja koiran kokoon verraten isot korvat. Chihuahuan silmät vuotavat kirkasta nestettä, mikä on tyypillistä rodun silmien ulkonevuuden ja ison koon vuoksi. Chihuahuoilla on ollut joskus litteä häntä, mutta nykyään sellaisia näkee harvoin. Tämä ominaisuus on poistettu nykyisestä rotumääritelmästäkin; se ei silti ole virhe. Aikuisellakin chihuahualla voi olla päälaella aukile, jonka alueella kallo ei suojaa aivoja. Chihuahuan rotumääritelmä sallii kaikki värit paitsi merlen. Chihuahuanarttujen ihannepaino on 1,9—2,5 kg ja urosten 2,0—2,7kg.

Nykyään chihuahuoja on monennäköisiä ja -kokoisia. Yleisiä rakennevirheitä ovat liian pitkä kuono ja suurikokoisuus (paino yli 3 kg). Chihuahuat ovat jakautumassa yhä voimakkaammin kahteen ryhmään: noin 2-kiloisiin eli rotumääritelmää vastaaviin näyttelykoiriin (jotka saavat 1-3 pentua kerrallaan), sekä suurempiin, noin 3-kiloisiin tai isompiin chihuahuoihin. Isokokoiset chihuahuat saavat suurempia pentueita, noin 4-7 pentua kerrallaan, joten ne soveltuvat paremmin pennutuksiin.

Kokonsa ja alkuperänsä vuoksi chihuahua on hieman kylmänarka. Siksi se tarvitsee talvella takin, jottei se palellu. Rotu tästä huolimatta koira missä muutkin, eikä sitä tulisi pukea muutoin kuin lämmitystarkoituksessa. Chihuahuojen pukeminen muulloin kuin pakkasessa voi olla haitaksi, koska se voi johtaa pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen.

Luonne

Chihuahua on pienestä koostaan huolimatta yleensä terverakenteinen ja vilkas. Luonteeltaan se on eloisa, reipas, peloton, itsevarma, temperamenttinen ja itsepäinen. Chihuahua on energinen ja jaksaa pitkiäkin lenkkejä ja nauttii niistä. Chihuahuat viihtyvät hyvin niin ihmisten kuin koirienkin kanssa, mutta parhaiten ne viihtyvät kuitenkin lajitovereidensa kanssa. Chihuahuoja ei suositella lapsiperheisiin koiran pienen koon ja suhteellisen haurauden vuoksi. Samoin kuin muutkin koirat, chihuahuat tulisi kouluttaa.Chihuahua 2

Alkuperä

Rotu on kotoisin Meksikosta. Se löydettiin 1800-luvulla mutta luultavasti on kehittynyt paikallisesta sudesta jo paljon ennen kuin konkistadorit löysivät rodun ja toivat sen Eurooppaan. Chihuahuan polveutumistietoja on alettu tallettaa vasta vuonna 1898, jolloin näitä koiria ensi kerran tuotiin Meksikosta Yhdysvaltoihin. Rotu on sittemmin nimetty Chihuahuan maakunnan mukaan. Alun perin villieläimenä elänyt ja rottakoirana käytetty chihuahua on nykyään seurakoira. Joissain maissa chihuahuat ovat olleet pyhiä koiria, ja niistä on tehty monia patsaita sekä uhrattu jumalille. Chihuahuaa on kutsuttu leikillisesti myös nimellä arizonanviemärikoira.

Chihuahuaa on risteytetty yorkshirenterriereiden ja papilloneiden kanssa pitkäkarvaiseksi chihuahuaksi. Alkuperäinen rotu on lyhytkarvainen

Terveystilanne

Chihuahualla on periytyvää polvilumpion paikoiltaan menoa (patella luxatio), mutta jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan sen varalta. Chihuahua kuuluukin polvien osalta PEVISA:an. Pienille koirille tyypilliset sydämen vajaatoimintahäiriöt ovat myös melko yleisiä. Chihuahualla on esiintynyt myös etenevää verkkokalvon surkastumaa ja harmaakaihia. Niillä tavataan myös vesipäätä. Riski lisääntyy sisäsiitosta käyttäessä. Muita tyypillisiä sairauksia ovat muun muassa purentavirheet, hammaspuutokset ja epilepsia. Purentaviat tai hammaspuutokset eivät vaikuta koiran normaalielämään, jos se pystyy syömään normaalisti. Chihuahuojen silmät vuotavat usein, mutta tämä kirkas silmävuoto on kuitenkin vaaratonta. Suurimpana ongelmana voidaan pitää penikoimisia. Pennut ovat suhteessa emoon niin suuria, että noin 15-20% penikoimisista joudutaan suorittamaan keisarileikkauksella. Myös ihmisten tietämättömyys johtaa usein turhiin leikkauksiin. Omistajat eivät välttämättä osaa auttaa koiraa pennutuksen yhteydessä. Mukana pitäisi olla kokenut kasvattaja tai eläinlääkäri. Synnytyksen helppouden määrittää pikkulantion koko, jota ei voi päältäpäin nähdä. Ainoastaan eläinlääkäri voi antaa luotettavaa tietoa sen koosta.

 

Lisätietoja tästä rodusta saat mm. täältä:

Chihuahua Ry